TALLERS Segon d’ESO

Introducció

Segons l’Enquesta Estatal Sobre l’Ús de Drogues en Ensenyament Secundari, 2018-19 i l’enquesta d’Alacant del mateix període, l’edat mitjana d’inici de consum d’alcohol se situa en els 14 anys. Per això, en este curs volem treballar alguns dels factors que es relacionen amb l’inici del consum.

Els aspectes claus que proposem treballar són:

Motius d’inici de consum de drogues, desig de ser major, concepte d’adult/a, curiositat, el risc com a diversió, pressió de grup, capacitat de projecció del futur, tolerància a la frustració, el control dels impulsos i abús de les pantalles digitals.

Els objectius que plantegem per a 2n ESO són:

  • Reflexionar sobre com pren cada alumne i alumna les seues pròpies decisions.
  • Fomentar els valors següents: determinació, sentit crític, responsabilitat.
  • Reflexionar sobre els motius de consum de drogues.
  • Informar sobre alcohol.
  • Reflexionar sobre la relació entre oci i consum d’alcohol.
  • Adquirir informació sobre els ritus d’iniciació i reflexionar sobre com l’inici del consum de drogues pot ser un substitut d’aquests ritus en la nostra societat.
  • Reflexionar sobre els conceptes de maduresa, llibertat, responsabilitat, autonomia personal i metes personals.
  • Conéixer què és el control dels impulsos i reflexionar sobre la seua importància com a mitjà per a aconseguir les seues metes.
  • “Reflexionar sobre el control de l’ús de les pantalles digitals.

Per a això, proposem la realització de quatre activitats.

La primera activitat, amb un caràcter introductori, reforça els continguts del programa de prevenció del curs passat sobre presa de decisions i la seua incidència en quin adult/a volen arribar a ser. 

La segona activitat analitza què és ser major, diferenciant la maduresa física, la maduresa psicològica, les conductes pròpies de cada edat…; motius d’inici de consum de alcohol;  situacions de consum en festes i anàlisi d’alternatives; i informació sobre conceptes bàsics sobre alcohol.

La tercera activitat intenta ajudar a reflexionar l’alumnat sobre l’adult/a que volen arribar a ser i les situacions de risc pròpies de l’edat que poden perjudicar la consecució de les seues aspiracions. 

I finalment, el tutor o tutora en la quarta i última activitat, analitza la importància del control dels impulsos en el desenrotllament de la persona i s’aprofundix en l’abús de les pantalles digitals com a conseqüència d’un problema amb eixe control dels impulsos.