Definició

A QUÈ ENS REFERIM AMB UN PROGRAMA DE PREVENCIÓ ESCOLAR DE LES ADDICCIONS?

El PROGRAMA 12-16 és un programa de prevenció PRIMÀRIA de conductes addictives, compost per un conjunt d’actuacions l’objectiu de les quals és impedir o retardar l’aparició del problema. Pensat per a aplicar en l’entorn ESCOLAR, concretament en els cursos d’Educació Secundària Obligatòria i Formació Professional Bàsica.

Amb la perspectiva de  REDUCCIÓ DE LA DEMANDA, principalment,  té com a meta final que l’alumnat no consumisca o consumisca menys drogues i no desenvolupe altres conductes addictives.

Parteix d’una perspectiva d’EDUCACIÓ PER A LA SALUT, en intentar que siguen els subjectes mateixos els guardians del seu bon estat físic, psíquic i social. A la ciutat d’Alacant aquesta perspectiva suposa una continuació de la tasca iniciada en Educació Primària amb el programa Brúixola/Brújula.

Combina aquesta prevenció INESPECÍFICA, treballant  habilitats per a la vida, amb  la prevenció ESPECÍFICA, centrant la temàtica en l’ús de tabac, alcohol, cànnabis i ús de noves tecnologies.

Però per a aquells que ja han decidit consumir, incorpora la visió de la reducció dels riscos,  ja que es planteja com a objectiu que aquests consumidors desenvolupen menys problemes associats a l’ús de les drogues més utilitzades per aquesta població: alcohol i cànnabis.

El PROGRAMA 12-16 és un programa de prevenció UNIVERSAL, ja que va dirigit a tot l’alumnat de l’Educació Secundària Obligatòria i els seus progenitors. I serveix de base per a la detecció de grups de risc o individus vulnerables, que, prèvia coordinació amb la direcció dels centres educatius, seran derivats a una intervenció posterior amb la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de l’Ajuntament d’Alacant.

És un programa a implantar en el marc del pla d’acció tutorial dels centres docents i amb un plantejament LONGITUDINAL, ja que busca un impacte sostingut al llarg del desenvolupament de l’adolescent, adequant-ne els objectius i continguts a cada edat.

Suposa una proposta global  per a  la comunitat educativa:

  • Ofereix orientacions a l’equip directiu i al departament d’orientació per a la planificació del centre de forma coherent amb la prevenció.
  • Inclou setze activitats amb el grup aula, quatre per a cadascun dels nivells (1r, 2n, 3r i 4t) amb temàtica i metodologia pedagògica d’acord amb el moment evolutiu de l’alumnat i de la realitat social en matèria d’addiccions. 
  • Proposa la col·laboració entre professionals experts en addiccions i el professorat. Per això, en cada curs, dues sessions les realitzen els tutors i tutores, prèvia formació i orientació per al seu desenvolupament. Altres dues sessions són guiades per un professional especialitzat en el Programa 12-16, amb un perfil d’expert per a cada tipus de sessió, en les quals l’alumnat, de manera participativa, reflexiona sobre aspectes relacionats amb la prevenció de les conductes addictives. 

L’objectiu és que els missatges dels educadors pròxims a l’alumnat es reforcen i complementen amb els dels experts i tinguen tots una unitat i un objectiu comú. 

  • Facilita al professorat orientació sobre com informar i fer partícips els pares i les mares dels objectius del programa.
  • Ofereix grups formatius en prevenció de les drogodependències per a mares i pares amb fills de 12 a 16 anys.

El PROGRAMA 12-16 té una orientació bàsicament centrada en les persones, i que cal equilibrar amb altres accions encaminades a reduir els factors de risc i promoure els de protecció en els entorns, com s’assenyala des del Pla Nacional sobre Drogues per a la majoria dels programes de prevenció a Espanya.